Zabezpieczenia w iOS 13 powodują, że trudniej śledzić naszą lokalizację

iOS iClinica
ios 13

Apple mocno promowało fakt, że przy swoim nowym systemie iOS 13 mocno postawią na kwestię związane z bezpieczeństwem i ochroną danych osobowych. Raport przygotowany przez Location Sciences pokazuje, że nie były tylko marketingowe przechwałki i aplikacje zainstalowane na naszym iPhonie zbierają aż 68% mniej danych na temat lokalizacji użytkownika.

 

Udostępnianie położenia w iOS 13

 

Raport analityków jest dosyć dokładny z niego, że od września 2019 roku, kiedy miała miejsce oficjalna premiera systemu iOS 13 aplikacje rzeczywiście gromadzą mniej danych odnośnie położenia i lokalizacji użytkownika. Programy instalowane na iPhone’ach i iPadach od tamtej pory zbierają o 24% mniej danych w czasie użytkowania aplikacji i aż 68% mniej, kiedy aplikacja uruchomiona jest w tle.

Powinna być to bardzo dobra wiadomość dla wszystkich użytkowników, którym zależy na większym bezpieczeństwie ich danych. Takie rozwiązanie powoduje, że zwiększa się anonimowość, przez co nasze dane są zdecydowanie bardziej bezpieczne.

 

Funkcja „udostępnić aplikacji Twoje położenie?”

 

Spadek ilości gromadzonych danych i mniejsze śledzenie użytkowników było możliwe przede wszystkim dzięki nowym funkcjonalnościom, które trafiły do iOS 13.

Pierwsza opcja polega na określeniu, czy dana aplikacja ma mieć prawo dostępu do położenia telefonu oraz na jakich warunkach ewentualnie go udzielamy. Jako użytkownicy mamy do wyboru kilka opcji:

  • Nigdy,
  • Zapytaj następnym razem,
  • Gdy używam aplikacji,
  • Zawsze.

Opcje te można znaleźć w ustawieniach dowolnej aplikacji, która została zainstalowana na naszym urządzeniu. System wyświetla nam także informacje o tym, w jakim celu dany program chce dotrzeć do informacji o naszym położeniu.

Druga opcja, która dostępna jest w iOS 13 działa w bardzo zbliżony sposób – pozwala ona szybko skorzystać z konkretnej opcji udostępniania.

Jednak różnica jest taka, że nie trzeba wchodzić w ustawienia konkretnej aplikacja, tylko system w sposób automatyczny wyświetli nam na ekranie stosowne powiadomienie z informacją, że aplikacja działająca w tle chce mieć dostęp do danych o naszym położeniu. Tam także możemy wybrać, czy chcemy, by nasze dane były udostępniane w przyszłości tej aplikacji.

Nie ma co ukrywać – dzisiaj stawia się spory nacisk na bezpieczeństwo naszych danych w Sieci. Jesteśmy zdania, że każda próba i każda działalność, która w jakiś sposób poprawia te kwestie wymaga pochwały. Jednak wiemy także, że jeszcze sporo pracy przed nami, aby nasze dany był jak najbardziej bezpieczne, ale mamy nadzieję, że decyzje Apple są dobrym początkiem nadchodzących zmian.

 

Prześlij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Konsultant online