Chcesz sprzedać swojego Maca? Dowiedz się, jak najlepiej go do tego przygotować

Macbook,Poradniki iClinica
sprzedaż macbook

MacBooki mimo, że bardzo wydajne i bezawaryjne to w pewnym momencie mogą się zestarzeć, a my możemy poczuć, że możliwości, które nam oferuje przestały nam wystarczać. Wówczas planujemy przesiadkę na nowszy model, ale szkoda, by stary Mac miał się zmarnować, na pewno znajdzie się grono osób, które chętnie odkupi od nas nasz starszy sprzęt.

 

Jak przygotować Maca do sprzedaży?

 

1. Przed backupem zrób porządek w plikach

Nie ma sensu wykonywać kopii zapasowej danych, których nie potrzebujemy. Warto więc przejrzeć katalogi i wybrać pliki, które warto zachować i pozbyć się tych, które do niczego nam się nie przydadzą. Spowoduje to, że tworzenie backupu będzie krótsze, a sama kopia zapasowa pozbawiona zbędnego balastu, dzięki temu, gdy odpalimy ją na naszym nowym Macu posiadać będziemy tylko dane, których rzeczywiście potrzebujemy.

 

2. Wykonaj backup albo najlepiej dwa

Oczywiście należy wykonać go już po uporządkowaniu plików i najlepiej tuż przed przesiadką na nowego Maca, by kopia zapasowa była jak najbardziej aktualna. Jeżeli nie robiłeś ich na bieżąco, to czeka Cię dużo danych do przekopiowania. Wgrywanie ich przez Wi-Fi na serwer może trwać bardzo długo, więc lepszym rozwiązaniem może być użycie zewnętrznego Thunderbolt, a najlepiej Thunderbolt SSD, którego przesył danych jest błyskawiczny. Najlepiej i najbezpieczniej, mimo długiego czasu oczekiwania, wykonać dwie kopie zapasowe. Jedną trzymać w chmurze, drugą na dysku zewnętrznym. Mamy wtedy gwarancje, że na pewno uda nam się ją uruchomić na nowym urządzeniu.

 

3. Następnie należy wycofać autoryzację Maca

Po dokonaniu backupu można wymazać wszelkie dane z urządzenia, ale nie zmieni to faktu, że dalej będzie ono znajdowało się na serwerach Apple, jako sprzęt autoryzowany przez Ciebie w aplikacji iTunes. Oznacza, że wszelkie zakupione przez Ciebie pozycje, jak e-booki, albumy muzyczne, czy filmy będą podpięte pod urządzenie. Usunięcie go z tej listy spowoduje, że znikną one ze starego Maca.

By wycofać autoryzację, należy uruchomić iTunes na Macu i z górnego paska meny wybrać musimy: Konto -> Autoryzacje -> Wycofaj autoryzację tego komputera. Następnie należy wprowadzić identyfikator Apple ID oraz hasło i przyciskami „Wycofaj autoryzację”. Jeżeli korzystamy z dwustopniowej weryfikacji to musimy udać się dodatkowo na appleid.apple.com, gdzie po zalogowaniu się wybieramy z listy naszego starego Maca, którego usuwamy z listy.

 

4. Autoryzacja aplikacji od firm trzecich

Niektóre programy posiadają ograniczenia, co do liczby urządzeń na których można z nich korzystać. Warto więc przejrzeć wszystkie najpotrzebniejsze aplikacje i z każdej takiej wymazać swojego starego Maca.

 

5. Format dysku i instalacja nowego systemu

Cała operacja nie należy raczej do skomplikowanych i zamyka się w paru punktach:
Restartujemy Maca
– Wciskamy jednocześnie Option+Command+R
– Trzymamy, aż pojawi się okno „Narzędzia macOS/OS X”
– Klikamy „Narzędzia dyskowe”
– Następnie opcja „Wymaż zawartość”
– Gdy dane zostaną usunięte to w oknie „Narzędzia macOS/OS X” klikamy na opcję „Zainstaluj ponownie”
– W momencie, gdy na ekranie pojawi się asystent konfiguracji przyciskamy Command + Q i klikamy „Wyłącz”
Dzięki temu, przy kolejnym uruchomieniu trzeba będzie przejść proces konfiguracji Maca, jak za pierwszym razem, gdy go uruchomiłeś.

Dobra robota, komputer jest teraz gotowy na nowego właściciela, a Ty możesz zabierać się za konfigurację swojego nowego sprzętu.

 

Co jeszcze warto zrobić przed sprzedażą Maca?

 

Wyloguj się z usługi iCloud

Przede wszystkim polecamy wylogowanie się z usługi iCloud. Jeśli posiadasz aktualny system macOS, kliknij logo Apple w lewym górnym roku ekranu, następnie wybierz Preferencje systemowe i kliknij Apple ID. Na panelu, który pojawi się z boku, wybierz opcję Przegląd, a następnie Wyloguj się. Jeśli zaś korzystasz z systemu macOS Mojave lub starszego, wybierz logo Apple, następnie Preferencje systemowe, a teraz kliknij opcję iCloud i kliknij Wyloguj się.

Zanim się wylogujesz, komputer wyświetli pytanie dotyczące tego, czy chcesz zachować kopię danych z usługi iCloud na komputerze Mac. Możesz ją usunąć lub pozostawić – to nie ma znaczenia, ponieważ później i tak wymażesz wszystkie dane z komputera. Pamiętaj, że Twoje dane nadal pozostaną w iCloud, a także na urządzeniach, które są zalogowane do tej usługi.

Wyloguj się z usługi iMessage

Co więcej, pamiętaj o wylogowaniu się z usługi iMessage. W tym celu otwórz aplikację Wiadomości, a następnie wybierz opcję Wiadomości, a później Preferencje z paska menu. Kliknij pozycję iMessage i wyloguj się.

Wyzeruj pamięć NVRAM

Przed sprzedażą komputera Mac ważne jest także wyzerowanie pamięci NVRAM. W tym celu włącz komputer i w momencie uruchamiania kliknij i przytrzymaj kombinację czterech klawiszy: Option, Command, P oraz R. Przytrzymaj je przez około 20 sekund. Po tym czasie z pamięci zostaną usunięte ustawienia użytkownika, a dodatkowo przywrócone zostaną funkcje bezpieczeństwa, które w trakcie użytkowania mogły być zmieniane.

Wyłącz funkcję FileVault

FileVault to funkcja służąca do zabezpieczania danych na dysku, która automatycznie szyfruje jego zawartość. Ponieważ FileVault szyfruje pliki na dysku twardym, warto ją wyłączyć przed sprzedażą swojego komputera. W celu wyłączenia tej funkcji najpierw otwórz Preferencje systemowe, które znajdziesz po kliknięciu na logo Apple w lewym górnym roku ekranu. Następnie znajdź opcję Bezpieczeństwo i prywatność. Teraz wybierz zakładkę FileVault. Jeśli będzie tam napisane: „Funkcja FileVault jest wyłączona dla dysku [nazwa dysku]”, nie musisz nic więcej robić. Jeśli natomiast jest włączona, kliknij w ikonę kłódki, która będzie widniała w lewym dolnym rogu, następnie wpisz swoją nazwę użytkownika oraz hasło i kliknij Odblokuj. Teraz będziesz w stanie wyłączyć funkcję FileVault. Na koniec ponownie wprowadź nazwę użytkownika i hasło, dzięki czemu zapiszesz wybrane przez Ciebie ustawienia.

Prześlij komentarz

Twoja ocena

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Konsultant online